Home > Product reviews > Eurostar in Standard Class tussen Lille en Londen
Eurostar

Eurostar in Standard Class tussen Lille en Londen

In het kader van de Travel Technology Show probeerden we onlangs de Eurostar naar London uit, met een vertrek vanuit Gent en met een overstap in Lille. Daar kom je aan in Lille Flandres, terwijl Eurostar uit Lille Europe vertrekt. Die stations liggen echter slechts 400m van elkaar verwijderd, en de bewegwijzering is goed aangegeven.

Maar je moet in Lille Europe bij het vertrek wél eerst door de FR/EU douane, en daarna door de Engelse douane, om tenslotte nog door een veiligheidscontrole te gaan. De overstap van 35 minuten was om deze reden maar net toereikend. Daarom, en om eventuele vertragingen op te vangen, overweeg je beter 45 à 50 minuten overstaptijd.

De trein kwam uit Brussel, was keurig op tijd, maar heel druk bezet. Mijn raamplaats was ingenomen, maar werd zonder probleem ontruimd, zodat ik meteen mijn gereserveerde plaats kon innemen. De stoelen zijn comfortabel, en het klaptafeltje is groot genoeg voor een stevige laptop. Bovendien kon die opgeladen worden in het stopcontact tegen de wand, al moet je wel een adaptor bij de hand hebben, want het was een Engels model. Wie aan de gangkant zit, kan niet over een stopcontact beschikken. Wie internet nodig heeft om te werken moet een mobiel abonnement gebruiken, want de trein had geen wi-fi. Dit zal wel aangeboden worden vanaf het moment dat de nieuwe treinstellen ingezet worden, zoals nu al op de Londen-Parijs verbinding het geval is.

De bagage vond keurig voldoende plaats in de rekken boven de zitplaatsen. Elke trein heeft 2 restauratierijtuigen waar je iets kan drinken en eten, een Oystercard kan kopen voor het openbaar vervoer in London, alsook tickets voor een paar attracties (London Eye, Mme Tussaud…)

Vanuit Lille duurt de reis richting Londen anderhalf uur. In London kom je toe in het moderne en levendige King’s Cross/St. Pancras, waar ook een aantal underground-lijnen doorkomen. Er zijn dan ook verschillende verbindingen om alle highlights van London te gaan bezoeken, of om over te stappen op treinen naar o.a. Bristol, Birmingham, of Bournemouth.

Op de terugreis was het heel erg druk wegens het vertrek van 3 treinen in korte tijdsspanne. Het scannen van de tickets aan de electronische poorten ging vlot, en het personeel was erg attent om de rijen zo efficiënt mogelijk naar alle beschikbare poortjes te loodsen.

In alle Eurostar terminals (Londen St. Pancras, Brussel-Zuid en Paris Gare du Nord) zijn er aparte check-ins voorzien voor passagiers in de Business Premier reisklasse en/of passagiers die beschikken over een Carte Blanche. In St. Pancras bevindt die check-in zich uiterst rechts als je voor de terminal staat. Daarna volgt, in omgekeerde volgorde deze keer, een security control, gevolgd door de UK customs en de EU customs. Telkens weer aanschuiven, maar gelukkig ging het even vlot als bij de heenreis.

De gewone vertrekhal is ruim en aangenaam. Er is gratis wi-fi (10 minuten gratis zonder registratie, onbeperkt als je met een Twitter account incheckt, of gewoon registreren met je e-mail), er zijn plaatsen waar je kan werken en je apparaten kan opladen, en je vindt er ook catering-outlets als je nog iets wil eten of drinken.  Voor de Business Premier passagiers is er een aparte departure lounge op 2 niveau’s, met alle faciliteiten die je mag verwachten. Koffie, thee, water, frisdranken, fruitsap, bier (geen wijn), ontbijtkoeken, toast, yoghurt…Verder zijn er kranten en tijdschriften, een printer, en aparte toiletten (unisex + wheelchair).

Na anderhalf uur dan weer overstappen in Lille (Europe > Flandres), en deze keer zonder controles, dus het kan in 20-25 minuten. Reken toch maar een half uurtje om zeker te zijn.

Besluit: als je in London moet zijn, waarom zou je dan nog vliegen? Als je connecteert en verder doorvliegt uiteraard, misschien ook als je vanuit je bestemming (LHR, LGW, STN of LTN) een wagen huurt en naar een bestemming buiten London reist. Maar voor wie in de stad moet zijn is Eurostar zeker een aanrader.

Reizen naar sportwedstrijden

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Eurostar gaat voor totale reiservaring

Eurostar biedt reizigers voortaan een pakket van treinticket en zorgvuldig geselecteerde hotels aan. Het nieuwe aanbod is samengesteld uit hotels ...

Please turn AdBlock off

Oops... do you have an ad blocker?

We are always busy finding news that will be of value to you, and to cover our costs we feature ads on this website.  Visitors with ad blocking software severely hamper our ability to do good work for both the reader (you) and our suppliers.


Considering that our ads are not invasive, and may at times even be of great interest to you (famtrip notifications, to name but one), we'd really appreciate if you could turn OFF your ad blocker for this domain name.


Thank you.