Home > Destinations > Pyrénées Orientales: produits du terroir met een Catalaans sausje

Pyrénées Orientales: produits du terroir met een Catalaans sausje

Het Franse departement Pyrénees Orientales combineert een prachtige natuur met een eeuwenoude geschiedenis en de nabijheid van de Middellandse Zee. Vanuit de hoofdstad Perpignan is het immers maar 20 kilometer rijden naar de stranden, terwijl de bergen op anderhalf uur liggen. En voor wie er een extra citytrip wil aan vastkoppelen: Barcelona ligt op “slechts” 180 kilometer. Een kennismaking.

Met de TGV sta je vanuit Brussel-Zuid na ongeveer 8 uur in Perpignan, al kan het niet rechtstreeks. Eerst gaat het richting Paris Gare du Nord, vanwaar je moet overstappen richting Gare de Lyon voor een 5 uur durende rit naar Perpignan.

In Perpignan kan je logeren in La Loge, een typisch-eenvoudig en in Catalaanse stijl opgetrokken karakterhotelletje in één van de kronkelende straatjes van het oude stadscentrum. Het gebouw maakt deel uit van het lokale patrimonium, en mede dankzij de binnenpatio ademt het nog de sfeer uit van de periode toen verschillende artiesten en kunstenaars er klant aan huis waren. De ontbijtruimte is niet te groot, maar wel gezellig. En: de lokatie kan amper beter, want La Loge is omgeven door tapas bars, mediterrane restaurants, musea, theaters, cinema’s, de stijlrijke St. Jean Kathedraal enz. (www.hoteldelaloge.com)

Ook Le Divil, vorig jaar uitgeroepen tot het beste vleesrestaurant van Frankrijk, ligt in de onmiddellijke buurt, en is een “must do” voor steak liefhebbers. Charmant-gezellig ingericht, en je ziet de verschillende vleessoorten voor je ogen bereid op een indrukwekkende grill (www.restaurant-le-divil-66.com).

Terplekke “voel” je de Catalaanse sfeer aan, maar de Pyrénées Orientales is ook een regio waar de “produits du terroir” hoog in het vaandel gedragen worden; dit is en blijft een doorslaggevend element om te opteren voor de bestemming Frankrijk in het algemeen en de Pyrénées Orientales in het bijzonder.

“Uiteraard” staan de wijnen centraal in de regio. Beslist te overwegen, ook door MICE-organisatoren die het wijnthema in hun programma willen verwerken, is een bezoek aan de Caves Byrrh in Thuir (www.cavesbyrrh.com), waar je kan opteren voor verschillende belevingsprogramma’s, afgesloten met een proeverij uiteraard. Overigens huisvest Caves Byrrh het grootste eikenhouten wijnvat ter wereld.

Eén van de toppers is de ook in onze contreien bekende regionale aperitiefwijn Banyuls, die in het Frans ook wel eens een “vin doux naturel” genoemd wordt. Degusteren, met de Middellandse Zee op de achtergrond, kan in de bijzondere omgeving van Banyuls-sur-Mer, en dan wel in Les 9 Caves, waar je ook de lokale charcuterie en dito specialiteiten kan uitproberen (www.9caves.com), combineerbaar uiteraard met en bezoek aan de wijngaarden, zoals het wijndomein La Casa Blanca ([email protected] en [email protected]).

Richting de bergen dan, naar de streek van de Cerdange, waar zich met het station Pyrénéees 2000-Font Romeu het hoogste skistation van de Pyreneën bevindt. Want dàt maakt nu eenmaal de charme uit van de regio: vanuit de stad kan je niet alleen richting strand maar ook richting bergen, al moet je voor dat laatste wel rekening houden met een ritje van anderhalf uur.

Stijlvol overnachten kan in het enkele kilometers verder gelegen een luxe-verblijf Les Chalets Secrets in Bolqquere, een verzameling van luxueus ingerichte chalets in een zeer rustgevende omgeving. ‘s Morgens wacht een uitgebreid en lekker ontbijt, maar een eigen restaurant heeft les Chalets Secrets niet, al kan er wel beroep gedaan worden op een externe traiteur (www.leschalets-secrets.com). Lunchen en dineren dan maar in het iets verderop gelegen Hotel Lassus, een tweesterren hotel met 14 kamers (www.hotel-lassus.com) waar een familiaal-regionale keuken op basis van lokale producten geserveerd wordt, zoals de kalfslapjes met een lokale champignonsaus (www.restaurant-lassus.com). Hier ben je te gast bij een échte Franse familie, waar alles met liefde bereid wordt. En: je krijgt er de charme van de uitbaatster gratis bij…

Culinaire fanatici kunnen ook een Route des Terroirs Cerdagne afleggen, waarbij je langs lokale chefs, markten, producenten en kaasfabrikanten struint. Ga eens langs bij de artisanale bakker patissier Gilbert Roux in Font-Romeu, die in 2013 de Prix de l’Innovation des Métiers in de wacht sleepte ([email protected]), of de Calmette hoeve, waar Jean François Coll de gelabelde vleessoorten La Rosée des Pyrénées en Tira Buixo produceert ([email protected]), of nog de Mas Terregalls in Err, waar je foie gras, parelhoen, kip, pâté enz. kan degusteren ([email protected]). “Buikje rond” zeg maar.

Wie de hoogste wijngaard van Europa wil bezoeken, want gelegen op 1286 meter hoogte, moet richting Clos Cal Mateu, waar een sprankelende witte wijn geproduceerd wordt op basis van Riesling, Muscat en Chasselas druiven. Net tegenover de wijngaard kan je ook terecht in het Museum van Cerdagne. Nadien kan je stijlvol lunchen in de brasserie-omgeving van het driesterren Hotel Restaurant Planes La Vieille Maison Cerdagne aan de Place de Cerdagne in Saillagouses ([email protected] en www.planotel.fr).

Wie de ochtendlijke TGV richting Parijs en Brussel wil nemen, kan de avond voordien logeren in het vlak bij het station gelegen Hôtel Comfort Centre Del Mon Perpignan Gare (www.hotels-centredelmon.com). Je kan het qua ligging vergelijken met het Pullman Brussels Centre Midi aan Brussel-Zuid.

Diversiteit is dé troef van de Pyrénées Orientales: je kan de charme van een citytrip (Perpignan) combineren met een strandbezoek en activiteiten in de bergen, én verschillende circuits uitproberen om de innerlijke mens te versterken, mét een prachtige natuur op de achtergrond. A considérer? Bien sûr!

Voor meer info, surf naar www.tourismedeterroir.fr, www.ledepartement66.fr, www.vinsduroussillon.com, whww.bienvenue-a-la-ferme.com en www.bio66.com

Reizen naar sportwedstrijden

Please turn AdBlock off

Oops... do you have an ad blocker?

We are always busy finding news that will be of value to you, and to cover our costs we feature ads on this website.  Visitors with ad blocking software severely hamper our ability to do good work for both the reader (you) and our suppliers.


Considering that our ads are not invasive, and may at times even be of great interest to you (famtrip notifications, to name but one), we'd really appreciate if you could turn OFF your ad blocker for this domain name.


Thank you.