Home > Destinations > Mongolia: the wild (far) east
Typical Mongolia landscape with yurts in the distance.
Typical Mongolia landscape with yurts in the distance.

Mongolia: the wild (far) east

Liefst 50 maal groter dan België, goed voor amper 3 miljoen inwoners en “gewrongen” tussen de historische vijanden Rusland en China tracht het overwegend boedhistische Mongolië zich een weg te banen naar het internationale toerisme toe.

Wordt… Korea het land dat Mongolië mee op de internationale toeristische kaart zal zetten? Mongolië, een parlementaire democratie sinds 1990, “regelt” met name de “geheime” meetings tussen Noord- en Zuid-Korea. Zelf hebben de Mongolen amper reismogelijkheden naar het buitenland; enkel voor China hebben ze geen visum nodig.

De bestemming dan. Een “untouched” authenticiteit die bijna niet meer van deze wereld is, prachtige landschappen, een mooi natuurlijk licht dat de hemel klaart, en vooral de eenheid tussen mens, dier (paarden worden hier aanbeden) en natuur maken van deze bestemming een must voor zen-liefhebbers. Ook al hangt Mongolië importgewijs voor 90% van China af, veeleer dan een copy/paste van China is het een Euraziatische versie van de weidsheid van Argentinië, ook omdat paarden er aanbeden worden. Dit was trouwens ook de makers van de recentste Star Wars film opgevallen, want veel van de opnames vonden in Mongolië plaats.

Mongolië heeft een “4 seasons in 1 day” klimaat, waarbij zonneschijn en regen mekaar regelmatig afwisselen. In de winter kan het kwik dalen tot -25° à -30° C, in de zomer daarentegen kan het flink warm zijn. “Probleem” voor Mongolië is het relatief korte zomerseizoen, maar net zoals Ijsland en Nieuw-Zeeland dit trachten te realiseren, zal Mongolië de komende jaren flink inzetten op spa en wellness, ook tijdens het winterseizoen.

Mongolië is enorm uitgestrekt, met vaak hobbelige wegen, grote afstanden tussen de bezienswaardigheden ook. Vele kilometers dus tijdens de uitstappen. Je “moet” voorbereid zijn als je naar Mongolië afreist.

Een voor de hand liggende uitstap gaat richting KhorKuma, de oude hoofdstad van Mongolië dat ook het oudste en grootste boedhistisch klooster van het land bezit. Het imposante klooster werd gesticht in 1586, toen er op een totale bevolking van 700.000 inwoners niet minder dan 100.000 monniken waren, waar er nu nog 4.000 zijn. Op deze site, opgenomen als UNESCO Werelderfgoed, zijn er nog 18 van de oorspronkelijk 64 tempels overgebleven. Overigens werd het boedhisme pas in 1990 hersteld, toen het land onafhankelijk werd van de Russische overheersing.

Logeren kan in Sweet Gobi, een campement met yurts, enkele uren verwijderd van de hoofdstad Ulan Batar, staat synoniem voor een hoog “out of nowhere” en “back to basics” gevoel.

Geen douche, een toilet “in open natuur”, internet noch electriciteit in de yurts: Sweet Gobi is the place to be voor digital detox liefhebbers.

“Eigenlijk willen we onze gasten een kopie van het nomadenleven aanbieden, maar dan met de service van een hotel, aldus Fréderic Roman-Hauduroy, co-directeur van de DMC Step’In Mongolia, met ook een filiaal in Hong Kong en China, en in ons land vertegenwoordigd door Ria Mooijaart & Partners (www.riamooijaart.com). Onze gasten passen zich aan aan de lokale manier van leven en worden tijdens hun verblijf “één” met de natuur. Bar en restaurant bevinden zich in een mega-yurt en zijn ingericht volgens Europese normen.”

Sweet Gobi moet het begin worden van een international “Out of Nowhere” project.

“Binnenkort sluiten twee lodges uit het noorden van Mongolië aan, en kunnen we de internationale weg opgaan, met de creatie van een “Out of Nowhere” hotel- en lodge keten, met de nadruk op lokale charme, spa en wellness en integratie met de natuur”.

Mongolië leent zich vooral tot een actieve teambuilding bestemming, ook omdat van iedere deelnemer toch een bepaalde “inspanning” wordt gevraagd om zich aan te passen aan de lokale levenswijze. Zo kan je zelf een yurt opbouwen, ritjes maken met de paarden, activiteiten ondernemen met de nomaden enz. Ooit zelf een schaap geschoren…? Bij hen kan het.

Luxe vindt je dan weer in het Shangri-La Hotel in de hoofdstad. Kan Ulan Batar uitgroeien tot een volwaardige citytrip bestemming?

“De stad is nog onvoldoende ontdekt, aldus Frédérique. Nochtans zijn er veel internationale organisaties gevestigd, en komen er steeds meer en meer hotels bij. Onlangs vond er ook de Azië-Europa top plaats, en in de toekomst zal het aantal regionale events beslist toenemen. Zo vindt volgend jaar de ASPA (de Junior Chamber International van de Azië-Pacific regio), goed voor een 4 à 5.000 deelnemers, plaats in de Mongoolse hoofdstad.

Strategisch is toerisme momenteel nog geen prioritaire zaak. Elk jaar hangt het departement af van opnieuw een ander ministerie, anderzijds is er wel een lichte kentering in de mentaliteit aan het groeien, mede te danken aan de belangstelling van met name Japan en Korea.”

Reizen naar sportwedstrijden

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Shangri-La Hambantota Sri Lanka (Gimanhala Deck)

Travelworld: meer dan 30 nieuwe hotels

Verre Reizen specialist Travelworld bracht haar nieuwe Verre Reizen brochure op de markt, meteen de meest uitgebreide Travelworld brochure ooit ...

Please turn AdBlock off

Oops... do you have an ad blocker?

We are always busy finding news that will be of value to you, and to cover our costs we feature ads on this website.  Visitors with ad blocking software severely hamper our ability to do good work for both the reader (you) and our suppliers.


Considering that our ads are not invasive, and may at times even be of great interest to you (famtrip notifications, to name but one), we'd really appreciate if you could turn OFF your ad blocker for this domain name.


Thank you.