Home > Destinations > De steile ambities van Tunesië
De steile ambities van Tunesië

De steile ambities van Tunesië

Waait er een nieuwe wind door het toerisme in Tunesië? De drang om zich beter in de markt te positioneren, loopt als een rode draad door ons gesprek met Nebil Bziouech, algemeen directeur van de Nationale Dienst voor Toerisme van Tunesië.

Tunesië realiseerde sinds 2017 een bijna verdubbeling van het aantal Belgische toeristen, van 52.946 in 2017 naar 97.744 in 2018 en 94.088 vorig jaar.

“In eerste instantie is het onze bedoeling om het cijfer van ongeveer 95.000 pax te consolideren, en mits een groei van 5% naar een cijfer van 100.000 Belgische toeristen te kunnen gaan, aldus Nebil Bziouech. Die extra toeristen hopen we te realiseren dankzij de opstart van Nouvelair, dat vanaf 31 maart tot 12 september aanstaande drie vluchten per week (dinsdag, donderdag en zondag) aanbiedt tussen Brussels Airport en Tunis, met op donderdag een driehoeksvlucht met Djerba erbij, steeds uitgevoerd met een A320”.

Er zal dit zomerseizoen alleszins geen gebrek zijn aan vliegverbindingen. Tunisair biedt zoals elk jaar een dagelijkse vlucht aan tussen Brussel en Tunis van 29 maart tot 24 oktober, terwijl TUIfly vanuit alle Belgische regionale luchthavens (Antwerpen, Oostende, Charleroi Brussels South en Luik) vluchten programmeert naar Enfidha en Djerba. Brussels Airlines vliegt in juli en augustus tweemaal per week tussen Brussel en Enfidha, en dit in samenwerking met touroperator Sunweb. Luxair heeft vanaf april Djerba en Enfidha op het programma staan.

“Strategisch is het onze bedoeling om terug naar de cijfers van 2010 te gaan, toen we 167.000 Belgische bezoekers mochten verwelkomen, aldus nog Nebil Bziouech. Het aandeel van het toerisme in het BNP van Tunesië is met 14% niet min, en het aantal arbeidsplaatsen, direct en indirect, circuleert rond de 500.000”.

Hoe hebben de hoteliers het door Thomas Cook achtergelaten “gat” opgevuld? Zijn er nieuwe initiatieven gekomen en zijn er nieuwe hotels op komst?

“Eigenlijk zijn we snel gerecupereerd van het Thomas Cook débâcle, aldus Nebil Bziouech. Ondertussen lopen er ook verschillende investeringen vanwege Qatarese bedrijven, met voor een hotel in Tabarka en eentje in Gammarth. Er komt ook een tweede The Residence Hotel (er is er al een in Tunis) in het zuiden van het land, en met het vorig jaar geopende Anantara Tozeur Resort hebben we een écht hotelpareltje in het zuidelijke Tozeur in onze portfolio”.

En, niet onbelangrijk; er komt ook nieuwe hotel classificatiecriteria en een nieuw kwaliteitslabel voor vier categorieën, met name de hotels, de residenties, de maisons d’hôtes en de reisagenten, en dit vanaf 2021”.

Gaat Tunesië de low cost carriers nog verder aanmoedigen, nu er, net zoals in Marokko, een “open sky” politiek komt?

“ Het “open sky” akoord is reeds getekend, maar moet nu nog door de EU geratificeerd worden. EasyJet startte al met haar operaties in mei vorig jaar, en momenteel praten we ook met Ryanair. Tunisair zal een groot herstructureringsplan doorvoeren, waarbij een deel van de aandelen eventueel opengesteld zou worden voor extern kapitaal. De overheid zal sowieso de meerderheid van de aandelen behouden.”

Hoe staan de cruiserederijen tegenover de bestemming Tunesië momenteel?

“MSC Cruises heeft een faciliteit aangekocht om met een “eigen” cruiseterminal te starten in 2021, dus op dat vlak mogen we alleszins van een grote come-back spreken.”

Wil Tunesië een échte winterbestemming worden, en op welke niches gaat het land verder inzetten?

“We blijven investeren in het thermale toerisme; tenslotte zijn we wereldwijd de tweede bestemming terzake, met meer dan 60 thermale centra dit jaar. Verder draagt ook MICE een steeds grotere aandacht weg”.

Het is duidelijk: Tunesië is sinds enkele jaren “herrezen” en gaat met de nodige ambities de toeristische toekomst tegemoet.

Reizen naar sportwedstrijden
x

Check Also

Radisson Park Inn Hasselt 1

Radisson Blu Hotel Hasselt: het grootste MICE hotel van Limburg

Met de ingebruikname van de nieuwe vergader- en feestzaal, goed voor een capaciteit tot 300 personen en een oppervlakte van ...

Please turn AdBlock off

Oops... do you have an ad blocker?

We are always busy finding news that will be of value to you, and to cover our costs we feature ads on this website.  Visitors with ad blocking software severely hamper our ability to do good work for both the reader (you) and our suppliers.


Considering that our ads are not invasive, and may at times even be of great interest to you (famtrip notifications, to name but one), we'd really appreciate if you could turn OFF your ad blocker for this domain name.


Thank you.